Verslag door Amke Homan:

Op zaterdag 13 januari roeiden Elsbeth, Anneke en Amke, leden van rzkv Amstelgeuzen, mee in de inmiddels traditionele vaartocht langs de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival. De tocht wordt jaarlijks georganiseerd door de gezamenlijke Amsterdamse roeiverenigingen.

Spectaculair; roeien met meer dan dertig boten door de grachten te midden van lichtkunstwerken die vanaf het water prachtig te zien zijn. En dat terwijl de rondvaartboten ook hun plek claimen. Toch een concurrent om rekening mee te houden; een rondvaartboot heeft een lengte van 20 meter, onze roeiboot meet 11 meter en heeft riemen die per kant 2.5 meter uitsteken. Sommige bruggen waren te smal om er roeiend onder door te gaan, daar moet je eerst vaart makenen daarna slippen. Hulde dus aan de manoeuvreer kunst van de stuurman.  

Aan het eind van de Herengracht werd het serieus roeien. Een scherpe bocht, met veel boten, stroming en wind, de Brouwersgracht op, daarna nog een bocht de sluis door. Voor het station langs, waar heel veel rondvaartboten lagen over het Oosterdok , rond Nemo de Nieuwe Herengracht op en weer terug naar de Amstel.  

Alles was perfect georganiseerd. Zo startten wij om 17.00 uur, terwijl de meeste rondvaartboten weer om 18.00 uur van wal gingen. En werd de tocht besloten met een heerlijke maaltijd in het clubhuis van roeivereniging de Hoop.

Een adembenemende tocht, volgend jaar weer en dan met onze nieuwe boot!