Ontstaansgeschiedenis

Op 9 september 2009 is  roei-, zeil- en kanovereniging Amstelgeuzen statutair opgericht in het bijzijn van de burgemeesters van Ouder-Amstel en Amstelveen. De burgemeester van Ouder-Amstel is beschermvrouwe van de vereniging. Wij zijn gevestigd op het adres Amstelzijde 79 te Amstelveen; onze C-boten en skiffs liggen achter supermarkt Plus bij 't Haventje in het oude dorp van Ouderkerk aan de Amstel. Vereniging Amstelgeuzen is ontstaan uit het Oranjeroeien, een van de activiteiten van het Oranjecomité van Ouderkerk: sinds jaar en dag krijgen kinderen van de gemeentelijke basisscholen roeitraining in februari waarna ze rondom Koningsdag kunnen meedoen aan een roeiwedstrijd. De vereniging is destijds opgericht om dit in de toekomst te kunnen blijven realiseren. Theo de Koning, de initiator van het Oranjeroeien, is erelid van de Amstelgeuzen.

Activiteiten

Onze belangrijkste activiteiten zijn het roeien, zeilen en kanoën, het hele jaar door wanneer het weer dat toelaat. We trainen onze roeikunsten op enkele weekavonden (tijdens de zomertijd) en overdag op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag. Op de zondagmiddagen zijn er voor de jeugdleden activiteiten op het water, onder leiding van instructeurs. 

Zowel fanatieke als gezelligheidssporters komen aan hun trekken: lekker watersporten in een sloep, in 'n één-, twee- of vierpersoonsroeiboot, in een kano of een zeilboot. Na afloop is het gezellig uitblazen op een van de vele terrassen aan de Amstel of in het dorp Ouderkerk. 

Ook buiten de trainingsuren kunnen leden de boten gebruiken. Daarvoor hanteren we een reserveringssysteem. Het is zelfs mogelijk een vaartocht te maken met een sloep met motor. 

Door het jaar heen organiseren we toertochten zoals de Ronde Hoeptocht en sluiten we aan bij activiteiten van de Amsterdamse roeiverenigingen. De schooljeugd kan meedoen aan het jaarlijkse Oranjeroeien.