Spectaculaire roeitocht door verlicht Amsterdam - januari 2018

 

Verslag door Amke Homan:

Op zaterdag 13 januari roeiden Elsbeth, Anneke en Amke, leden van rzkv Amstelgeuzen, mee in de inmiddels traditionele vaartocht langs de kunstwerken van het Amsterdam Light Festival. De tocht wordt jaarlijks georganiseerd door de gezamenlijke Amsterdamse roeiverenigingen.

Spectaculair; roeien met meer dan dertig boten door de grachten te midden van lichtkunstwerken die vanaf het water prachtig te zien zijn. En dat terwijl de rondvaartboten ook hun plek claimen. Toch een concurrent om rekening mee te houden; een rondvaartboot heeft een lengte van 20 meter, onze roeiboot meet 11 meter en heeft riemen die per kant 2.5 meter uitsteken. Sommige bruggen waren te smal om er roeiend onder door te gaan, daar moet je eerst vaart makenen daarna slippen. Hulde dus aan de manoeuvreer kunst van de stuurman.  

Aan het eind van de Herengracht werd het serieus roeien. Een scherpe bocht, met veel boten, stroming en wind, de Brouwersgracht op, daarna nog een bocht de sluis door. Voor het station langs, waar heel veel rondvaartboten lagen over het Oosterdok , rond Nemo de Nieuwe Herengracht op en weer terug naar de Amstel.  

Alles was perfect georganiseerd. Zo startten wij om 17.00 uur, terwijl de meeste rondvaartboten weer om 18.00 uur van wal gingen. En werd de tocht besloten met een heerlijke maaltijd in het clubhuis van roeivereniging de Hoop.

Een adembenemende tocht, volgend jaar weer en dan met onze nieuwe boot!

 

 

Kortste nacht tocht - zaterdag 18 juni 2016

Georganiseerd door de samenwerkende roeiverenigingen de Amstel, Amstelgeuzen, De Hoop, Poseidon, RIC, Willem III

Programma:

19:30 verzamelen bij Willem III

20:00 vertrek na briefing

± 22:00 pleisterplaats aan de Waver

afsluiting met soep bij RIC

Aanmelden t/m 15 juni bij Yvonne: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bijdrage €7,50 p/p, vooraf betalen bij contactpersoon; geef aan of je blijft voor de soep 

rkzv Amstelgeuzen zoekt voorzitter

Roei-, kano- en zeilvereniging Amstelgeuzen in Ouderkerk aan de Amstel is op zoek naar een voorzitter (m/v).

De nieuwe voorzitter is in de eerste plaats het gezicht naar buiten. Dat betekent contacten onderhouden met gemeente, provincie en andere overheden, met lokale politiek en belangenverenigingen, met de Koninklijke Nederlandse Roeibond en diverse sportbonden en -verenigingen.

Daarnaast leidt de voorzitter de bestuurs- en ledenvergaderingen. Hij/zij weet wat er leeft onder de leden, en speelt een verbindende en motiverende rol; gezelligheid is een belangrijk aspect bij de Amstelgeuzen.  De vereniging bestaat zes jaar, dus de voorzitter heeft iets van een pionier in zich die tevens richting kan geven aan verdere professionalisering van de vereniging. Hij/zij zorgt dat het beleid een afspiegeling vormt van de wensen van de leden en de mogelijkheden die de vereniging heeft.

Geen gering takenpakket. Gelukkig kan de voorzitter goed loslaten en delegeren; hij/zij mag vertrouwen op het verantwoordelijkheidsgevoel en de inzet van commissie- en overige leden en geeft hun de nodige ruimte. Tenslotte is het een onbezoldigde functie. De nieuwe voorzitter heeft bij voorkeur affiniteit met watersport, in het bijzonder de roeiwereld.

Rkzv Amstelgeuzen is opgericht in 2009 en telt een kleine 70 leden. De vereniging is gevestigd in Ouderkerk op een van de mooiste plekjes aan de Amstel en heeft behalve uit de gemeente Ouder-Amstel ook leden uit Amstelveen en Amsterdam.

Interesse? Neem contact op met Marion Groen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . 

 

Amsterdam Light Festival - sfeervolle avondroeitocht op 2 januari 2016

Amstelgeuzen-lid Esther Bosman doet verslag:

Dit jaar werd het Amsterdam Light Festival voor de 4e keer georganiseerd. De lichtobjecten zijn wandelend, varend en zelfs roeiend te bewonderen. In dat kader organiseerden een aantal Amsterdamse roeiverenigingen de Lichtjestocht.

Vereniging Amstelgeuzen deed mee aan deze mooie roeitocht, met twee boten, de C2 en de C4.

Op zaterdag 2 januari was het zover. ‘s Middags om 2 uur werden de boten achter het schip van Joop vastgemaakt en naar roeivereniging de Hoop gesleept. Vooraf was het best spannend: zou het koud zijn? Hoe druk waren de grachten? Konden de roeiers al die rondvaartboten ontwijken? De boten en roeiers waren mooi met lampjes versierd zodat ze ook goed zichtbaar waren in het donker. Om 5 uur was de start en al snel doemden de eerste mooie lichtobjecten op de Herengracht op, van heel dichtbij zichtbaar, zoals de Talking Heads en Run Beyond. De Amstelgeuzenboten zelf waren ook lichtobjecten, er werden veel foto’s van gemaakt. Het was druk met rondvaartboten, maar de stuurvrouwen Sabien en Ada loodsten hun bemanningen er goed tussendoor.Via het Centraal Station ging het door de Light Wave, de lichttunnel, en via Oosterdok weer terug naar roeivereniging de Hoop, waar voor iedereen een maaltijd was. Er waren prijzen voor de boten met de orgineelste verlichting en daarbij is de C4 van de Amstelgeuzen zelfs 2e geworden! Voldaan voer het hele gezelschap  met de boot van Joop, onder het genot van een bekertje glühwein, terug naar Ouderkerk om daar in de regen de boten netjes terug te plaatsen in hun rek. Het was een spannende en zeer leuke tocht en we hebben genoten. Dank aan de organisatoren, Yvonne, Joop en Leen, om dit mogelijk te maken.

 

Blije blik voor Amstelgeuzen

Net geen ere-blik (*) maar wel een blije blik van de Amstelgeuzen-dames C4+ bij de finale van de Regioroeiwedstrijden 2015.

Na een serie roeiwedstrijden gedurende de zomer, georganiseerd door vier Amsterdamse roeiverenigingen, vond zaterdag 10 oktober de finale plaats op de Bosbaan in Amsterdam. Er werd gestart met heren-, dames- en mixed-ploegen in een C2+ of C4+. Vijf Amstelgeuzen-vrouwen startten in de categorie C4+. Aangevuurd door stuurvrouw Marion G, trapten slag Ellis, boeg Yvonne, en Elsbeth en Marion K in het middenschip, met uiterste krachtsinspanning de meters onder zich door. Bij de eerste heat op baan 5 werd de ploeg enigszins overvallen door het startsein, waarna het 500 meter worstelen was met de onstuimige golven en schuin tegen een straffe zuidooster in. De tweede heat van 500 meter liep soepeler; baan 2 ving minder wind en de boot kwam beter in balans. Na de finish begon het wachten op de uitslag, weliswaar in de stralende zon, maar vol spanning. Pas toen alle categorieën afgewerkt waren, kon de wedstrijdleiding aan het rekenen slaan met de vele factoren: gemiddelde eindtijden, aantal wedstrijden gevaren, leeftijdscorrecties.

Uitslag: de Amstelgeuzen-dames eindigden als… tweede, op slechts 5 seconden na het winnende team van RIC! Net geen blik, wél blije gezichten met dit onverwachte resultaat.

Op de fiets terug naar Ouderkerk werden al plannen gesmeed voor volgend jaar.

(*) medaille, in roeierslatijn